a

Altın Portakal'da Kadın Teması

Adsız | 17:47 |


Altın Portakal'da Kadın Teması






Tüm jüri kadınlardan oluşuyor.


Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın organize edeceği 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 8 -14 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

Antalya'yı kucaklayan, Türk sinemasına sarılan ve yüzünü dünya sinemasına dönen Altın Portakal Film Festivali'nin tanıtım resepsiyonu yapıldı.

Bu sene kadın elinin değeceği Altın Portakal'da, festivalin ana teması "kadın" olarak lanse edildi. 1980'li yılların Türk ve Dünya Sineması'nı odağına alan " Ve Kadın Dünyaya Dokundu" ana teması üzerine şekillenen festival, "sinema, kadın ve politika"yı aynı noktada buluşturacak. Ayrıca 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden itibaren, 46. Festival'de 1960'lara, geçen yıl 70'li yıllara yoğunlaşan Altın Portakal, bu yıl 1980'li yılları merkezine alacak. Türk ve dünya sinemasından 80'li yıllara damgasını vurmuş örnekler festival programı içinde sinemaseverlerle buluşturulacak; 80'li yıllarda adı öne çıkmış sanatçılar festival izleyicileriyle buluşturulacak; o yıllarda yapılamayan yarışmalar yeniden düzenlenip, geç kalmış ödüller sahiplerine sunulacak.

Ödülleri kadınlar dağıtacak
Yarım asra yürüyen festivalde bir ilke daha imza atılacak. Festivalde tüm kategorilerde jüriler kadınlardan oluşacak. Türk sinemasında "kadın filmleri" denilince ilk akla gelen ve dönemin sembolleşen usta oyuncusu Müjde Ar ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanı olacak.

Müjde Ar'ın başkanlık edeceği jüride ayrıca yönetmen Handan İpekçi; oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; gazeteci Ayşe Arman, sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak.

Geç Gelen Altın Portakallar sahiplerini bulacak
Altın Portakal bu sene, tarihindeki bir burukluğu gidermek için tarihi bir karar aldı. Festivalde 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980'de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları yeniden yapılacak. Altın Portakal tarihinde arka arkaya yaşanan bu iki karanlık sayfa, bu yıl aydınlanıyor. 1980'li yıllar Türk ve Dünya sinemasını odağına alan 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 30 yıllık bir gecikmeyle 1979 ve 1980 yıllarının Altın Portakal Ödülleri'ni dağıtıyor. 16. ve 17. Festivalde aday olan filmler, o yılların jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve en iyiler belirlenecek. "Geç Gelen Altın Portakallar", 48. Altın Portakal kapsamında düzenlenecek bir törende sahiplerine sunulacak. Ve 30 - 31 yıl sonra sunulan ödülleriyle Altın Portakal dünyada bir ilke daha imza atacak.

Festivalin ilk ödülleri açıklandı
Tanıtım resepsiyonunda, Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde, bu yıl 16'ncısı verilecek olan Yaşam Boyu Onur Ödülleri'nin bu yılki sahipleri de açıklandı. Altın Portakal Festival Düzenleme Komitesi'nin, oy birliği ile aldığı kararla, Türk sinemasına katkılardan dolayı usta oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve "Cilalı İbo" serisinin yönetmeni Mehmet Dinler ödüle değer görüldü.

2010 yılında verilmeye başlanan Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü'nün sahibi ise Rutkay Aziz olacak. Maddi, manevi ve entelektüel kazanımlarını sanata ve topluma adayan, birikimini sanat dünyasında yeni nesiller yetiştirerek "sanatta sosyal sorumluluk" projelerine aktaran sanatçılara verilen ödülün geçen yılki sahibi Müjdat Gezen olmuştu. Rutkay Aziz, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ve Nâzım Hikmet Vakfı'na sunduğu toplumsal katkılardan dolayı bu ödüle değer görüldü.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin "Yıldırım Önal Anı Ödülü" ve "Sinema Emek Ödülü" sahipleri belli oldu. Bu yıl 13'üncüsü verilecek olan "Yıldırım Önal Anı Ödülü"nün sahibi oyuncu Suna Selen olacak.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk Sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği ile "Sinema Emek Ödülü" verme kararı aldı. Bu yıl 5'incisi verilecek olan Emek Ödülü'ne "Godzilla" lakaplı Set Amiri Selahattin Geçgel değer görüldü.

Halkın Portakalı da verilecek
48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi, sinema profesyonelleri ve akademisyenleri tarafından yürütülecek atölye çalışmalarının jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilmesi sürecini kapsamaktadır.

Teorik eğitimlerin ardından "Kadın" temalı kısa film çekimlerine başlayacak olan kursiyerler, filmleriyle Altın Portakal kapsamında yarışacak. Yapılacak değerlendirmenin ardından birinci olan film ekibi 30.000 TL, ikinci olan film ekibi 20.000 TL, üçüncü olan film ekibi de 10.000 TL maddi ödül ve "Halkın Portakalı Ödül Heykelciği" kazanacak.

Eski filmler yenilenmeye devam ediyor
Tozlu raflardaki filmler "Pelikülün İzinde" başlığı altında bu yıl da izleyici ile buluşmaya devam edecek. 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş, kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra restore edilen 2 film festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

World Cinema Foundation (Dünya Sinema Vakfı) tarafından restorasyonu yapılan, Lütfi Ömer Akad?ın yönettiği "Hudutların Kanunu" ve Hollanda Eye Film Enstitüsü tarafından restore edilen Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yönettiği bir Balkan filmi olan "Kalabaka", Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek.

1966 yılında çekilen, Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği, Yılmaz Güney, Pervin Par ve Tuncel Kurtiz'in oynadığı Hudutların Kanunu, World Cinema Foundation (WCA) tarafından restore edildi. Bu yıl, 64. Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonuna dünyaca ünlü yönetmenimiz Fatih Akın öncülük etti. WCF'nun talebi üzerine, filmin yapımcısı Dadaş Film, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bulunan filmin kopyasını Vakfa iletmiş, özenli bir çalışmanın ardından Hudutların Kanunu dünya sinema kültürüne kazandırıldı.

Bu süreçte filmin yapımcısı Cahit Gürpınar'ın kızı, aynı zamanda Dadaş Film Festivali'nin yönetmeni olan Nil Gürpınar da süreçle ilgili yoğun çaba göstermiştir.

Restore edilen kopyanın Türkiye'deki ilk gösterimi Altın Portakal'da yapılacak.

"Mor portakal"
1980'li yılların Türk ve dünya sinemasını odağına alan "Ve Kadın Dünyaya Dokundu" ana teması üzerine şekillenen festival kapsamında "Türkiye Kadın Zirvesi" oluşturulacak. Farklı meslek ve sosyal gruplardan; alanlarında uzman ve saygın noktalara ulaşmış kadınların bir araya gelmesiyle oluşacak "Türkiye Kadın Zirvesi"nde, Türk kadını ve Türk kadının sorunları ele alınacak. Zirve kapsamında gerçekleştirilecek çeşitli konulardaki oturumların ardından ortak bir deklarasyon hazırlanacak. Zirveye katılacak kadınların sunacakları bildiriler kitaplaştırılarak kültür sanat dünyasına armağan edilecek.



Kateqori: