a

Muhteşem Yüzyıl'da Başbakan'a gönderme mi yapıldı?

Bahruz Rza | 22:44 |


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda sert bir dille eleştirdiği Muhteşem Yüzyıl'ın Çarşamba akşamı yayınlanan bölümüne Lütfü Paşa'nın sözleri damga vurdu.



İstanbul Kadılığı'ndan Kazasker'liğe atanan Ebu Suud Efendi'nin Hünkar ve Lütfü Paşa ile yaptığı konuşma sırasında geçen 'Adalet dağıtan makamlar adil nizamlardan gelmezlerse kendileri nasıl adil olurlar' sözleri sosyal medyada, son dönemde yaşananlara gönderme olarak yorumlandı.
İşte o konuşma:
Ebu Suud: Hünkarım daha önce kısaca arz etmiştim. Adalet nizamında bir aksama mevzu bahis.Malumunuz üzere medrese mezunu kadı adayları ulema sayesinde mülazemet nizamına girerek kadılık tarıkına adım atarlar. Kadılık beklerken yine ulema yanında çalışarak mesleki tecrübeler kazanırlar. Ancak bu hususta bir hudut olmadığından ve kazaskerlerin bekleme usulü hilafına yaptıkları işler sebebiyle nizam bozuldu Hünkarım... Ben daha önce İstanbul kadısıyken, kaz asker efendilere bu durumu arz etmiştim. Fakat kendileri kabul etmemişlerdi.
Kanuni Sultan Süleyman: Kadı tarıkı ile ilgili senin teklifin nedir Ebu Suud Efendi?
Ebu Suud: Hünkarım mülazımlar için her birine ayrı ayrı defter tutma usulü tatbik edelim diyorum. Ayrıca ulemanın her birine makamına göre yetişmiş talebeleri için ne kadar mülazım istiyorlar bunu tespit edelim ve kabiliyetli adaylar için de 7 yılda bir umumi nöbet usulü tesbit edelim.
Kanuni Sultan Süleyman: Sen ne dersin Lütfü Paşa?
Lütfü Paşa: Hünkarım siz en iyisini bilirsiniz ama Kazasker Efendi yerden göğe kadar haklı. Adalet herşeyden mühim. Adalet dağıtan makamlar adil nizamlardan gelmezlerse kendileri nasıl adil olurlar?



Kateqori: