a

Kadın Karakterler Eleştirildi !

Bahruz Rza | 14:53 |


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Okul Öncesi Eğitim Kulübü tarafından ‘Caroline’den Yahşi Cazibe’ye Yerli Dizilerdeki Kadın Portreleri’ konulu panel düzenlendi
Panelde bazı medya organlarının dizilerde eşitsizlik konumu üreterek bedenleri sömürülen kadınları arzu nesnesi olarak sergilemekte olduğu belirtildi. Panele konuşmacı olarak katılan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yasemin Yüce Tar, dizilerde iyi ve kötü kadın tiplerinin keskin çizgilerle seyirciye sunulmasını istemediklerini kaydetti.
DİZİLERDEKİ KADIN ROL VE HALLERİNİN TOPLUMA ETKİSİ
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan ve çok sayıda akademisyen ile öğrencinin katıldığı panelde konuşan Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Zeynep Alat, dizilerin hayatın bir parçası haline geldiğine dikkat çekti. Sosyoloji Öğretim Görevlisi Yasemin Yüce Tar, dizilerdeki kadın rol ve hallerinin topluma etkisi üzerine bilgi verdi.Medyada çizilen kadın imajlarını analiz eden Tar, “Biz kadın ve erkek olarak doğmuyoruz, cinsiyet rollerini sosyalleşmemiz içerisinde öğreniyoruz. Öğretilmenin daha fazlası kitle iletişim araçlarıyla yapılıyor. İstatistiklere göre son 4 yılda kadına uygulanan şiddetin yüzde 2 bin arttığı gözlemleniyor. Kadın sorununun diziler üzerinden nasıl yaratıldığı ve içselleştirildiği önemli bir konudur. Bizim itirazımız dizilerin uydurulmuş olmasına değil, iyi ve kötü kadın tiplerinin keskin çizgilerle bize öğretiliyor olmasınadır” dedi.Üniversite çalışanlarından Nurten Yoğunali Kurt ise dizilerin medyayla ilişkisine değindi. Kurt şöyle konuştu: “Medya, kadınlık durumlarını kurgulamakta, eşitsizlik konumu üreterek bedenleri sömürülen kadınları arzu nesnesi olarak sergilemektedir. Siyah ve beyazın gösterildiği medya ve popüler kültürde asla griye yer verilmiyor. Kitle kültürü, gerçek yaşama dair sorunları unutturur, kısa süreli keyif ve memnuniyeti oturtulmuştur. Bu durum, kadının rutin ev işleri arasında nefes almasını, dizilerdeki karakterlerle özdeşleşmesini sağlar. Nesneleştirilmiş kadının başrolde olduğu diziler kadınlara hitap eder şekilde sunuluyor.”


Kateqori: